top of page

Gästinlägg från Lotta Gray, även känd som Vimmelmamman

När jag för 35 år sedan satt i mitt klassrum i det lilla samhället Fjugesta i Närke var det med rak rygg och blicken högt. Att jag bar en annan hudfärg och hade mitt lockiga, svarta hår i två Pippi Långstrump-tofsar bekom mig inte ett dugg. Inte det minsta. Jag uppfattade mig aldrig som annorlunda trots att jag var det enda barnet med en annan etnicitet och blev istället väldigt poppis i skolan. Inte så att jag inte förstod att jag stack ut, för det gjorde jag. Men mitt avvikande gav mig enbart fördelar så jag kom att älska det. Det var först många år senare, i vuxen ålder som jag insåg att mitt smeknamn ”N****-Lotta” gav mig en dålig smak i munnen och egentligen inte var så härligt.


Med tiden har samhället förändrats. När min mamma lämnade mig sovandes i vagnen utanför ICA i Örebro (hur hon nu kunde det?) så hade det samlats en hel hord av människor när hon kom ut. Jag var exotisk, en sällsynt fågel och folk var generellt genuint nyfikna, inget av det förakt och den segregering som jag upplever genomsyrar samhället, fanns då. Jag har burit med mig känslan av att vara unik men jag vet ju att så inte är fallet för de flesta andra. Därför är det viktigt att nyanser av röster måste höras. Hur ska vi annars kunna ge en ärligt tolkning av den nya Sverige om inte de nya svenskarna ska få synas och berätta om sitt sätt att ta sig an Sverige och dess utmaningar på?


Jag tror på mångfald. På berättelser. På nyanseringar och ärlighet och jag tror att just berättandet är en viktig del av en ökad förståelse och tolerans. Vi är alla väldigt lika. Vi blöder alla rött och desto mindre gapet mellan oss blir, desto mer kommer vi att nå, och förstå varandra.


Talarförmedlingen Snackare är bra. Låter viktiga röster höras.


Min egen föreläsning handlar om utmaningar, kriser, att födas på nytt och om hur man hittar strategier att helt enkelt sätta en fot framför den andra när man inte ens orkar andas. Om att ställas inför stora kriser och utmaningar i livet, vad de än består av. Livet, ni vet det där jobbiga, slitiga och smärtsamt vackra.

Lotta aka Vimmelmamman

https://blogg.alltforforaldrar.se/vimmelmamman/


Se Lottas profil här!

https://www.snackare.com/lotta-gray

Comments


bottom of page