top of page

Anja Gatu

Anja profil.jpeg

Journalist och författare

Anja Gatu (f. 1982) är uppvuxen i Kista i Stockholm men bor sedan 2002 i Malmö. Hon har en magisterexamen i ekonomisk historia och arbetar som journalist och författare.

Som tolvåring började Anja Gatu skriva krönikor om ungdomsidrott på Expressens sportsidor, och sedan dess har hon drivits av å ena sidan lusten att skriva och berätta, och å andra sidan viljan att förändra och utveckla journalistiken.

Som sportchef på Sydsvenskan och programutvecklingschef på P4 Malmöhus har hon drivit förändringsarbete med inriktning på framförallt genus, mångfald och digital utveckling. I rollen som sportkrönikör har hon rest över hela världen och bevakat internationella idrottsevenemang i bland annat Brasilien, Sydafrika, Ryssland och Kina.

 

1999, endast 16 år gammal, skrev Anja Gatu en text i den väldigt uppmärksammade antologin ”Fittstim” med Belinda Olsson och Linda Skugge som redaktörer, och 2015 debuterade hon som barnboksförfattare med ”Passa bollen, Kosse!”.

Den sjätte boken i serien Fotbollsstjärnor kommer ut i december 2018. Böckerna bygger på intervjuer med de verkliga fotbollsspelarna Kosovare Asllani, Therese Sjögran och Marta.

Som 35-åring - efter att ha köpt hus, fått sitt andra barn, debuterat som författare och tagit ett nytt chefsjobb under samma år - gick Anja Gatu in i väggen och diagnosticerades med utmattningssyndrom. Den drygt årslånga rehabiliteringen blev tuff och Anja Gatu tvingades vända upp och ned på allt hon dittills hade tagit för självklart: sin livsstil, äktenskapet, arbetslivet, det digitala samhället - kort sagt hela samhällsstrukturen och de liv vi lever.

Ur detta föddes många tankar om hur vi kan leva våra liv annorlunda, som hon gärna delar med sig av i föreläsningsform. 

 

Anja Gatu gör författarbesök, håller skrivarverkstäder för barn, modererar samtal om sport, jämställdhet, integration, arbetsliv och psykisk ohälsa, föreläser om utmattning, utvärderar och leder workshops om mångfaldsarbete i olika typer av verksamheter.

 

Exempelföreläsningar:

• Jämställdhet och utmattning - hur hänger det ihop?

• En hållbar livsstil i en ny värld (om utmattning i vårt globaliserade och digitaliserade samhälle).

• Varför mångfald? Om mediernas stora utmaning.

• Mångfaldsarbete i praktiken - hur du förändrar metoderna i vardagen på en redaktion.

• Idrottens kraft och potential i samhällsbygget.

• Genusbalans på sportsidorna - såhär gör du.

• Från superkraft till utmattning till balans - min resa och mina erfarenheter.

• Journalistens roll i det föränderliga medielandskapet.

Frågor om Anja? Hör av dig till Snackare!

bottom of page