Anja Gatu

Journalist och författare

Anja Gatu (f. 1982) är uppvuxen i Kista i Stockholm men bor sedan 2002 i Malmö. Hon har en magisterexamen i ekonomisk historia och arbetar som journalist och författare.

Som tolvåring började Anja Gatu skriva krönikor om ungdomsidrott på Expressens sportsidor, och sedan dess har hon drivits av å ena sidan lusten att skriva och berätta, och å andra sidan viljan att förändra och utveckla journalistiken.

Som sportchef på Sydsvenskan och programutvecklingschef på P4 Malmöhus har hon drivit förändringsarbete med inriktning på framförallt genus, mångfald och digital utveckling. I rollen som sportkrönikör har hon rest över hela världen och bevakat internationella idrottsevenemang i bland annat Brasilien, Sydafrika, Ryssland och Kina.

 

1999, endast 16 år gammal, skrev Anja Gatu en text i den väldigt uppmärksammade antologin ”Fittstim” med Belinda Olsson och Linda Skugge som redaktörer, och 2015 debuterade hon som barnboksförfattare med ”Passa bollen, Kosse!”.

Den sjätte boken i serien Fotbollsstjärnor kommer ut i december 2018. Böckerna bygger på intervjuer med de verkliga fotbollsspelarna Kosovare Asllani, Therese Sjögran och Marta.

Som 35-åring - efter att ha köpt hus, fått sitt andra barn, debuterat som författare och tagit ett nytt chefsjobb under samma år - gick Anja Gatu in i väggen och diagnosticerades med utmattningssyndrom. Den drygt årslånga rehabiliteringen blev tuff och Anja Gatu tvingades vända upp och ned på allt hon dittills hade tagit för självklart: sin livsstil, äktenskapet, arbetslivet, det digitala samhället - kort sagt hela samhällsstrukturen och de liv vi lever.

Ur detta föddes många tankar om hur vi kan leva våra liv annorlunda, som hon gärna delar med sig av i föreläsningsform. 

 

Anja Gatu gör författarbesök, håller skrivarverkstäder för barn, modererar samtal om sport, jämställdhet, integration, arbetsliv och psykisk ohälsa, föreläser om utmattning, utvärderar och leder workshops om mångfaldsarbete i olika typer av verksamheter.

 

Exempelföreläsningar:

• Jämställdhet och utmattning - hur hänger det ihop?

• En hållbar livsstil i en ny värld (om utmattning i vårt globaliserade och digitaliserade samhälle).

• Varför mångfald? Om mediernas stora utmaning.

• Mångfaldsarbete i praktiken - hur du förändrar metoderna i vardagen på en redaktion.

• Idrottens kraft och potential i samhällsbygget.

• Genusbalans på sportsidorna - såhär gör du.

• Från superkraft till utmattning till balans - min resa och mina erfarenheter.

• Journalistens roll i det föränderliga medielandskapet.

Frågor om Anja? Hör av dig till Snackare!

Om Snackare

Snackare talarnätverk erbjuder föreläsare med känsla för det mest aktuella. Vi har både nya och mer rutinerade talare, moderatorer, panelister och kursledare.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Kontakta oss

Snackare AB 

Org. nr 559170-9281

kontakt@snackare.se

tel: +46704150194 

Sweden

© 2021 by Snackare AB