top of page

Emil Häggbom

Skärmavbild 2018-11-21 kl. 12.22.43.png

25000-40000 kr

Prisklass

Emil_Häggbom_bild.jpeg

Från missbrukare till förebild

Emil Häggbom (f. 1991) är uppvuxen i Saltsjöbaden i Nacka kommun och arbetar som samordnare mot kriminalitet i Botkyrka kommun där han utvecklar arbetet kring avhopp. Han jobbar även som föreläsare på Snackare och har lång erfarenhet kring arbete med olika typer av psykosocial problematik, något som Emil Häggbom själv upplevde fram till 21 års ålder.

 

Han växte upp i en av Stockholms finare delar med en familjebild som såg stabil och bra ut på ytan, men som egentligen präglades av missbruk och medberoende. I de tidiga tonåren hade Emil Häggbom kraftig ångest och klarade inte av att sköta skolan och som 13-åring, började alkoholmissbruket. Emil fastnade i ett beroende med droger från 15 års ålder, desperation efter bekräftelse och känslan av att få tillhöra något ledde honom in i kriminalitet och utanförskap. 

Vändningen kom när en person i hans omedelbara närhet höll på att mista livet och själv inte hade förstånd nog att kunna hjälpa till.

 

“Vi som jobbar här har varit i samma situation som de vi möter. Det tror jag är skitviktigt. Att det går att identifiera sig. Om jag i tidig ålder hade kommit i kontakt med någon som hade samma erfarenhet och ville hjälpa mig, och gav mig kraft att leva ett drogfritt liv, då hade kanske något hänt”, har Emil Häggbom sagt i en intervju med DN.

Emil Häggbom är en uppskattad föreläsare som med sin energi och sitt direkta sätt omedelbart får med sig publiken – han berättar en häpnadsväckande historia om hur motgång kan bli framgång. Han föreläser gärna om missbruk, droger, kriminalitet och utanförskap. Emil älskar att föreläsa för myndigheter och annan yrkespersonal i bemötande frågor kopplat till forskning. Under åren har Emil närvarat i TV, radio och han har föreläst för bland polisen, socialtjänsten, Uppsala universitet och andra yrkesverksamma.

 

Exempelföreläsningar:

• I tron på att hjälpa. Hur påverkas folk i ens närhet av missbruk och medberoende? En föreläsning han gör tillsammans med sin mamma.

• Vändpunkten - Resan från beroende/kriminalitet och vägen ut.

• Läraren och eleven - en inkluderande skola. En föreläsning Emil gör tillsammans med sin lärare från högstadiet, kopplat till forskning och egna erfarenheter.

• ADHD, kriminalitet och missbruk - hur bemöter vi människorna och deras behov?

 

 

Frågor om Emil? Hör av dig till Snackare!

Övrig media om Emil:

En video från Emils föreläsning "Läraren och eleven - en inkluderande skola":

https://urskola.se/Produkter/204507-UR-Samtiden-Skolforum-2017-Lararen-och-den-stokiga-eleven

Vad andra säger:

”Tack för en super spännande föreläsning idag! Kommer att rekommendera Emil till vår skolledning i kommunen. Vi har stora problem med ungdomar i högstadiet som använder cannabis. Skolan som skickar anmälningar om det i strid ström. Funderar på att föräldrar o ungdomar skulle behöva just din föreläsning. Vi på socialtjänsten i vår lilla kommun har inte så mycket insatser att erbjuda dessa ungdomar tyvärr. Men vi skulle behöva inspiration till att hitta nya vägar att bemöta problematiken!"  Socionom, Socialtjänsten Verksam

"Det här är vad som är framgångsfaktorer för alla elever inte bara de stökiga. Hur och konkreta exempel lämnar jag åt Katarina Åkerman och Emil Häggbom att berätta om. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att lyssna på dem igen."

"Det unika med den här föreläsningen var att den inte hölls av en lärare som slog sig för bröstet och berättade hur duktig hen är med sina stökiga elever. Utan den hölls av den stökiga eleven, Emil som berättade hur viktigt lärarens förhållningssätt har varit för hans framtidsmöjligheter. Läraren, Katarina berättade om sina viktigaste framgångsfaktorer för att nå dessa elever, framgångsfaktorer som hon knöt ihop med forskning inom området.

Under mina år som lärare har jag mött dessa elever, som av olika anledningar anses stökiga. På senare år har det blivit extra många, eftersom dessa elever tenderar att ”straffa ut sig” och därmed missar viktiga baskunskaper. Jag känner starkt för dem och vet att jag får bra kontakt med de flesta. Bra kontakt och förståelse för elevens situation är också en av de viktigaste framgångsfaktorerna som forskning, Katarina och Emil lyfter fram."

Maria Björsell, Värmdö Kommun

bottom of page