top of page

Khaddi Sagnia

Khaddi Sagnia1.jpeg

Livet som elitidrottare

Khaddi Sagnia (f. 1994) är en svensk friidrottare från Göteborg som tidigare har tävlat i tresteg och längdhopp, men som efter en tung skada valde att koncentrera sig endast på längdhopp.

2010, 16 år gammal, tog Khaddi Sagnia guld i tresteg i ungdoms-OS i Singapore med ett hopp på 13,56 meter. Året därpå tävlade hon som senior och vann i tresteg i den prestigefyllda Finnkampen. Det blev även SM-guld och Diamond League-tävling i Oslo och hon lyckades även förbättra sitt svenska juniorrekord i tresteg till 13,65 meter.

I längd är Khaddi Sagnias längsta hopp 6,92 meter inomhus, vilket är delat svenskt rekord, och hon har hoppat 6,78 meter utomhus.

Korsbandsskadan kom 2012 och Khaddi Sagnia tvingades igenom en tuff rehabilitering och uppbyggnad, något som verkligen visar hur starkt psyke man har. På vintern två år senare kvalificerade hon sig för inomhus-EM i längdhopp, där hon hoppade 6,66 meter. Senare har hon tävlat i VM, EM, Finnkampen och har tagit SM-guld och tävlat i OS. Hon har till och med vunnit SM-guld på 100 meter – med Susanna Kallur som tvåa.

”Skadan är en del av den person jag är i dag, jag har vuxit som människa och idrottare”, säger hon.

Khaddi Sagnia har gambiskt påbrå och är uppvuxen i Angered, ett område i Göteborg som tyvärr ofta är med i media i negativa sammanhang. Det tycker hon är viktigt att prata om.

Hon tycker om dokumentär litteratur, exempelvis om hederskultur och andra frågor som rör individens frihet. Khaddi Sagnia föreläser gärna om träning, personlig utveckling och människors rätt till sina egna val i ett samhälle eller en kontext som kanske inte alltid tillåter det.

 

Exempelföreläsningar:

• Att få välja sitt liv! Om kvinnor, förorter och kulturer.

• Ge allt! Att leva som idrottare på högsta internationella nivå.

• Delmål för att uppnå dina mål - inte bara för elitidrottare.

• Få ihop en grupp av individualister, hur vi bygger laganda.

• Sociala medier i en vardag full av träning - så använder jag det.

• Träna som en elitidrottare, fällor och möjligheter.

Frågor om Khaddi? Hör av dig till Snackare!

bottom of page