top of page

Maria Georgieva

Skärmavbild 2018-11-21 kl. 12.21.54.png

15000-25000 kr

Prisklass

44206381_292177734732742_715604474502473

Journalist, filmare och Rysslandsexpert

Maria Georgieva (f. 1985) är född och uppvuxen i Sofia, Bulgarien och Fisksätra, Sverige. Utbildad på JMK i Stockholm och Columbia University i New York. Nu pendlar hon mellan Moskva och Stockholm och har arbetat som journalist i mer än tio år.

Maria Georgieva är sedan 2016 verksam som korrespondent i Ryssland och länder i forna Sovjetunionen för Svenska Dagbladet. Hon är intresserad av och har stora kunskaper om samhällsfrågor, utrikespolitik och är en van analytiker.

Några av de reportage som mest har engagerat läsare i Sverige har handlat om Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, tillslagen mot HBTQ-personen i Tjetjenien, kvinnor som flyr från IS i Syrien till muslimska delrepubliken Dagestan och hur svenska nazister tränas av ryska.

Maria Georgieva har ett specialintresse för kvinnors vardag och arbetar nu med ett projekt om alkoholism i det forna Sovjetunionen.

Hon har varit utrikesreporter på Sveriges Television, journalist samt programledare på Sveriges Radio och hennes texter har publicerats i Aftonbladet, Fokus, Expressen och flera magasin. Hon har rapporterat från Vitryssland, Ukraina, Ungern, Egypten, Turkiet, Armenien, Georgien, Serbien och Baltikum.

 

Hon är utbildad filmkritiker och älskar att göra reportage från udda platser i skärningspunkter mellan bild, ljud och text och har prisats för sitt reportage från en camping i Norrland där EU-migranter och flyktingar lever sida vid sida (se länk nedan).

Maria är en van moderator och föreläsare inom ämnen som journalistik, klimat, utrikesrapportering, säkerhetspolitik och migration.

Exempelföreläsningar:

• Människors vardag i Ryssland – bortom propagandan.

• Källkritik och digitala medier i både svensk och internationell kontext.

• Intervjuteknik - att komma nära som journalist.

• Att resa och ta sig runt i svåra och farliga områden.

• Filmkritik – nu och då.

Frågor om Maria? Hör av dig till Snackare!

bottom of page