Maria Georgieva

Prisklass

Journalist, filmare och Rysslandsexpert

Maria Georgieva (f. 1985) är född och uppvuxen i Sofia, Bulgarien och Fisksätra, Sverige. Utbildad på JMK i Stockholm och Columbia University i New York. Nu pendlar hon mellan Moskva och Stockholm och har arbetat som journalist i mer än tio år.

Maria Georgieva är sedan 2016 verksam som korrespondent i Ryssland och länder i forna Sovjetunionen för Svenska Dagbladet. Hon är intresserad av och har stora kunskaper om samhällsfrågor, utrikespolitik och är en van analytiker.

Några av de reportage som mest har engagerat läsare i Sverige har handlat om Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, tillslagen mot HBTQ-personen i Tjetjenien, kvinnor som flyr från IS i Syrien till muslimska delrepubliken Dagestan och hur svenska nazister tränas av ryska.

Maria Georgieva har ett specialintresse för kvinnors vardag och arbetar nu med ett projekt om alkoholism i det forna Sovjetunionen.

Hon har varit utrikesreporter på Sveriges Television, journalist samt programledare på Sveriges Radio och hennes texter har publicerats i Aftonbladet, Fokus, Expressen och flera magasin. Hon har rapporterat från Vitryssland, Ukraina, Ungern, Egypten, Turkiet, Armenien, Georgien, Serbien och Baltikum.

 

Hon är utbildad filmkritiker och älskar att göra reportage från udda platser i skärningspunkter mellan bild, ljud och text och har prisats för sitt reportage från en camping i Norrland där EU-migranter och flyktingar lever sida vid sida (se länk nedan).

Maria är en van moderator och föreläsare inom ämnen som journalistik, klimat, utrikesrapportering, säkerhetspolitik och migration.

Exempelföreläsningar:

• Människors vardag i Ryssland – bortom propagandan.

• Källkritik och digitala medier i både svensk och internationell kontext.

• Intervjuteknik - att komma nära som journalist.

• Att resa och ta sig runt i svåra och farliga områden.

• Filmkritik – nu och då.

Frågor om Maria? Hör av dig till Snackare!

Om Snackare

Snackare talarnätverk erbjuder föreläsare med känsla för det mest aktuella. Vi har både nya och mer rutinerade talare, moderatorer, panelister och kursledare.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

Kontakta oss

Snackare AB 

Org. nr 559170-9281

kontakt@snackare.se

tel: +46704150194 

Sweden

© 2021 by Snackare AB