top of page

Nadim Ghazale

Skärmavbild 2018-11-21 kl. 12.21.54.png

Prisklass

Nadim_Ghazale2.jpeg

Resan från flykting till polis

Nadim Ghazale (f. 1983) är polis och föreläsare och kom till Sverige och Ulricehamn från Libanon som 7-åring.

 

Han har beskrivit en jobbig uppväxt med våld och inslag av rasism och tackar bland annat idrottens värld för att han där fick ett meningsfullt sammanhang i vilket han kunde växa in i det nya samhället och i sig själv som människa.

 

De erfarenheter han själv har gjort finns alltid med honom när han diskuterar rasism, inkludering, integration och andra frågor av stor vikt för vår framtid.

 

Nadim har genom åren, samtidigt med sitt polisyrke, varit högst aktiv i samhällsdebatten och föreläst både för offentlig sektor och näringsliv samt i skolor. Han har också medverkat i “Veckans brott” i SVT och har aldrig varit rädd för att rikta kritik åt något håll - oavsett om det är mot kriminella som utan tanke på medmänniskors väl och ve skjuter på gator och torg eller spränger handgranater i bostadshus eller mot sin egen myndighet som han tycker har ett stort ansvar för att behandla alla medborgare lika och alltid uppträda korrekt.

 

2020 blev Nadim både Årets Boråsambassadör och fick 22 juli-utmärkelsen av SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, för sitt arbete mot högerextremism. I motiveringen stod bland annat att han “som polis och samhällsdebattör tar tydlig ställning mot såväl polisbrutalitet som rasistiska föreställningar om kriminalitet i förorten”.

 

Nadim har också varit väldigt aktiv i sociala medier, exempelvis på Twitter och i nyare forum som Clubhouse, och har tillbringat mycket tid med att diskutera med tusentals unga och unga vuxna genom åren.

 

Så sent som sommaren 2021 hade han ett av de fem mest lyssnade Sommar-programmen i P1 i Sveriges Radio där Nadim berättar om sin resa till och i Sverige och hyllade de som har hjälpt honom att bli den han är.

 

Det slutar inte där. 2022 kommer hans bok “Min väg från flykting till hela Sveriges polis”, skriven i samarbete med journalisten Sara Nygren, ut.

 

Nadim Ghazale är en väldigt uppskattad föreläsare som genom humor och betraktelser får er att tänka till och tänka om. På fullt allvar, med väldigt mycket charm och skratt.

 

Exempelföreläsningar:

• Min resa från flykting till polis - varför gick det som det gick? Vad var bra? Mindre bra? Hur påverkades mitt öde? Vad behöver samhället göra och vad kan man göra själv?

• Integration, mångfald, inkludering - hållbar integration kan inte vara underkastelse utan behöver vara ett kollektivt ansvar.

• Rädsla och manlighet. Vad gör det med oss, som individer och samhälle? Hur förhåller man sig till något som pojkar och män i hela världen måste hantera under sin uppväxt?

bottom of page