top of page

Omar Al Zankah

Omar Al Zhanka_edited.jpg

Fotograf: Johan Lygrell

"Jag har förlorat allt. Nu vill jag bygga upp det igen." 

Omar Al Zankah (f. 1994) är född och uppvuxen i en trygg och stabil miljö i Syrien. Han kommer från en välbärgad bakgrund och beskriver hur han tog allt för givet, fram till att kriget bröt ut. Omar och hans familj förlorade allt de hade.

 

2015 anlände Omar Al Zankah till Sverige och under 2016 kom han till Stockholm, med 180 kronor, inget jobb och inte ens möjligheten att köpa ett par byxor på H&M. Men målmedvetet började han arbeta för att ta sig in i det samhälle som han hade anlänt till. Han såg till att träffa så många svensktalande som möjligt för att snabbt lära sig språket och det tog honom runt 40 dagar att ta sig igenom SFI-utbildningen, Svenska för invandrare.

 

Resan har gått snabbt därefter. Omar Al Zankah har föreläst för politiker, banker och arbetar aktivt för en bättre integrationsprocess i Sverige. Från att ha haft en flyttlåda som skrivbord har han i dag arbetsplatser på World Trade Center och Norrsken House i Stockholms innerstad.

 

Han har också varit aktiv i Arabiska teatern och gjorde en humorvideo om hur han fick pris som Årets svennebanan – en video där man sätter skrattet i halsen. Videon har setts närmare 160000 gånger på Facebook och 1600 personer har delat den. 

 

I juni 2018 mottog Omar Al Zankah Gålöstipendiet för sina insatser i det svenska samhället. I dag pågår ett flertal filmprojekt och integrationsprojekt kring Omar och han har föreläst för bland annat SBAB och Trygg Hansa.

 

Exempelföreläsningar:

• Kom snabbt in i Sverige – det behöver samhället göra.

• Att lära sig svenska – så gjorde jag.

• Integration är en dubbelriktad gata – mina lärdomar från min egen resa.

Frågor om Omar? Hör av dig till Snackare!

Övrig media om Omar:

Artiklar:

bottom of page