top of page

Vett och etikett på jobbet. Behövs det?

När jag föreläser om respektfrågorna på jobbet använder jag orden vett och etikett. Det är ett uttryck som jag vet får många att tänka på vikten av att vi håller upp dörrar för varandra, tackar för senast och att låta maten tysta mun.

Det är bra. Självklart ska vi uppföra oss. Mitt fokus är dock alltid att även förmedla ett djupare perspektiv med vilket jag vill inspirera och öka medvetenheten kring fördelen av ett, i alla lägen, respektfullt bemötande.


Att vi människor behöver varandra och varandras närhet rent fysiskt råder det ingen tvekan om. Men nu, i pandemins tidevarv, när det personliga fysiska mötet blivit mer av en lyxprodukt, så blir det också så tydligt hur kvaliteten på våra jobbrelationer påverkar hur vi mår som individer.

Jag brukar hävda att våra relationer är det mest värdefulla vi har.

Och visst är det väl så? En stor del av livslånga kontakter får vi ju dessutom via våra jobb.


Samtidigt som det självklart finns positiva effekter med hemarbete finns det många som längtar tillbaka till korridorerna på jobbet och småsnackandet vid kaffemaskinen. Att jobba hemifrån passar inte alla.

Mitt viktigast råd till de som nu förlänger tiden av distansarbete är därför att vi fortsätter umgås, om än via de digitala plattformarna.

Prioritera även fikamöten och se också till att bjuda in medarbetarna i receptionen och exempelvis vaktmästeriet till utvalda möten.

Kanske kan det också vara läge att nu damma av budskapen i verksamhetens värdegrund? Detta för att stämma av att innebörden av dem faktiskt fungerar, oavsett om vi jobbar på kontoret eller hemmavid.

Att agera värdestyrt med ett uttalat fokus på inkludering är ingenting som bara kan praktiseras då ”det passar”. För att en organisation ska bli trovärdig över tid behöver förstås det inkluderande arbetssättet praktiseras och märkas hela tiden. Varje dag. Både i fysisk och digital miljö. Att du då också har fokus på vett och etikett är för mig en självklarhet. Det handlar om ett mindset kring vikten av en respektfull arbetsmiljö präglad av ett gott medarbetarskap där vi visar att vi faktiskt bryr oss om varandra. Så ja, vett och etikett på jobbet behövs. Alltid.

Annmarie Palm. Journalist och relationsexpert på Relationista AB.

Författare till boken ”Business behavior: Uppför dig – eller tappa affären”.

Comments


bottom of page