top of page

UNITECH: Why Diversity is Profit!

Nora Bavey, partner och marknadschef på WarOnCancer AB, har också ett stort engagemang i mångfaldsfrågor. Därför har hon grundat UNITECH, ett nätverk med intressanta föreläsare, statistik och kunskap som gör det omöjligt att förklara varför techbranschen inte är bättre på detta. Räcker inte 30 procent högre omsättning som argument?


Den första Unitech-kvällen går av stapeln 12 december på Norrsken house på Birger Jarlsgatan 57 – klicka in nedan, boka dina gratisbiljetter och kom!

Nedanför Unitech-loggan berättar Nora Bavey om varför Unitech behövs:

"Under många år har tech varit dominerat av män. De senaste åren har jag sett fler och fler kvinnor, vilket är glädjande – men techindustrin är fortfarande en homogen grupp och i jämställdhetsdiskussionen så är den frågan fokuserad på könsfördelningen, inte etnisk mångfald eller för den delen ålder.

Det har visat sig att kvinnor i beslutsfattande roller har ökat med 14 procent på ett år men endast 1 procent när det kommer till etnisk mångfald. Inom den procenten kunde man heller inte avgöra hur könsfördelningen såg ut.

När du har en homogen grupp människor bakom teknologin kommer teknologin bara att gynna den gruppen - för när det saknas andra perspektiv missar man många möjligheter och användningsområden.

Så jag ser det som av största vikt att lyfta frågan om fler perspektiv inom tech, inte bara från ett socialt perspektiv, utan även ur ett socioekonomiskt då vinsterna är extremt många. (Bevisat i McKinseys senaste rapport ”Delivering through Diversity” – nästan 35 procent högre omsättning i bolag som aktivt jobbar med denna fråga och har en hög procentuell mångfald. Hela rapporten finns att läsa här: https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/delivering-through-diversity)

I dag tittar vi på AI, artificiell intelligens, som kommer ligga bakom de nästa stora, samhällsförändrande innovationerna. Det vi dock måste bära med oss är hur AI även kan komma att bidra till ännu större segregation då teknologin bara följer ett existerande beteende – inmatad data kommer sakna viktig information om den saknar fler perspektiv.

Det finns fantastiska exempel på initiativ för att attrahera ungdomar i förorter till tech och entreprenörskap, men om näringslivet inte är mottagligt för denna grupp som av största del består av etnisk mångfald faller initiativen platta. Det är en otrolig miss.


Unitech (”Uniting tech”) har nu startats med syfte att möjliggöra och synliggöra mångfald inom techindustrin och samverka med näringslivet för att stärka denna fråga. Jag har äran att dela vår vision och mission med flera fantastiska personer som har beslutat sig för att ansluta till detta nätverk och ett av våra fantastiska samarbeten är med Snackare talarnäverk som på sitt håll arbetar starkt för att erbjuda alla röster att inte bara bli hörda men även inspirera, utbilda och på så sätt driva förändring.

Den 12 december har Unitech sitt första event på Norrsken foundation, med start 18.00. För att lyfta frågan har vi temat ”Why Diversity is Profit” och en stark och kunnig panel kommer dela med sig av värdefulla erfarenheter och strategier.

Tillsammans kan vi hitta vägen fram.

Varmt välkomna!

/Nora Bavey

Grundare Unitech

Comments


bottom of page